May 25, 2014

Αντιηλιακη προστασια απο φρουτων

Αντιηλιακη προστασια απο φρουτων 
Λόγω των ημερών που απαιτούν συχνή επίσκεψη στη θάλασσα, θα ασχοληθούμε σήμερα με πιο πρακτικά πράγματα. Με συνταγές! Ναι, καλά διαβάσατε, συνταγές! Γνωρίζετε (;) ότι η ηλιοθεραπεία, εκτός από έκκριση μελανίνης (μαύρισμα), προκαλεί αφυδάτωση στο δέρμα! Στην αρχή βέβαια, γιατί αν την παρατείνουμε, θα δημιουργηθεί ηλιακό ερύθημα, δηλαδή μικρές κόκκινες κηλίδες στο δέρμα, ή και ηλιακό έγκαυμα, που είναι επώδυνο, δημιουργεί και φουσκάλες... Ακόμη, η παρατεταμένη παραμονή στον ήλιο προκαλεί ηλίαση, με επακόλουθα ζαλάδες, ναυτία, αδυναμία, πυρετό και έντονο πονοκέφαλο.
Τα προϊόντα της αγοράς για αντιηλιακή προστασία τα ξέρετε από τα περιοδικά, τον Τύπο γενικότερα, αλλά μπορούν πολύ καλά να σας πληροφορήσουν και οι αισθητικοί σας. Εμείς εδώ θα ασχοληθούμε με προτάσεις που δεν έχουν να κάνουν με έτοιμα προϊόντα του εμπορίου, αλλά με παλιές καλές και δοκιμασμένες συνταγές, που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι και μόνες σας, στο σπίτι σας με υλικά που έχετε στην κουζίνα σας ή εύκολα μπορείτε να βρείτε στην αγορά.

Κατ’ αρχάς ένα εύκολο σκεύασμα που πρέπει να έχετε πάντα, είναι ένα σπιτικό ανθόνερο. Θα το χρησιμοποιήσετε για να πλένετε το δέρμα σας, αλλά και ως συστατικό στις κρέμες σας. Το ανθόνερο είναι μαλακτικό και ενυδατικό. Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι 1 και 1/2 ποτήρι νερό (καλύτερα απεσταγμένο), μια φλούδα πορτοκαλιού και μερικά γαρύφαλλα ολόκληρα και αφήστε τα να βράσουν 10 - 15 λεπτά. Σουρώστε και έτοιμο το σπιτικό ανθόνερό σας! Για ένα απλό αντιηλιακό λάδι χρειάζεστε: σησαμέλαιο 30 ml, λάδι καρύδας 20 ml, και ελαιόλαδο 20 ml. Τα ανακατεύετε καλά και τα βάζετε σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι. Ένα πολύ καλό φυσικό αντιηλιακό λάδι, με περισσότερα υλικά, χρειάζεται τα παρακάτω: από 30 ml στο κάθε λάδι, αβοκάντο, καρύδας, ελαιόλαδο, σιτέλαιο, ηλιέλαιο, σησαμέλαιο, καλέντουλας και τριφυλλιού. Τα ανακατεύετε και τα ζεσταίνετε ελαφρά (40ο С) για καλύτερη ομογενοποίηση. Το φυλάτε σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, που προστατεύουν από τις υπέρυθρες ακτίνες και τη UVB, εμποδίζει την αφυδάτωση, είναι επουλωτικό και προστατεύει από τα εγκαύματα! Για πιο έμπειρους/-ες, έχω συνταγές για πιο σύνθετα σκευάσματα, που αν θελήσετε να πειραματιστείτε, μπορείτε να μου τις ζητήσετε. Βέβαια, αν έχετε μικρό παιδί, θα χρειαστείτε ένα ειδικό αλλά απλό λάδι προστασίας. Ανακατέψτε καλά 100 ml σησαμέλαιο, με 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και φυλάξτε το σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι. Αν τα προμηθευτείτε και ΒΙΟ, ακόμη καλύτερα... Εναλλακτικά, μπορείτε να παρασκευάσετε εύκολα ένα λάδι με ένα φλιτζάνι σησαμέλαιο, 1/3 φλιτζανιού ξίδι από σταφύλια, μισό κουταλάκι του γλυκού καφέ βάμμα ιωδίου και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Ένα ακόμη εύκολο μείγμα, περιλαμβάνει: ένα φλιτζάνι λάδι καρύδας, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντου (προσοχή σε ευαίσθητα δέρματα προκαλεί ερεθισμό). Αυτά προληπτικά! Αν τελικά δεν προσέξετε και ο ήλιος σάς προκαλέσει έγκαυμα; Το πρώτο ανακουφιστικό: μπάνιο με κρύο τσάι χαμομηλιού! Εναλλακτικά διαλύουμε 2 κουταλιές σόδα φαγητού σε ένα λίτρο νερό και κάνουμε κομπρέσες. Ακόμη, μπορείτε να απλώσετε στο έγκαυμα ένα μείγμα 3/2 από βάμμα καλέντουλας και ελαιόλαδο. Η λαϊκή σοφία λέει πασάλειμμα με φρέσκο γιαούρτι... Αν το έγκαυμα είναι αρκετό και το τσούζει έντονα, μπορείτε να εφαρμόζετε αδιάλυτο αιθέριο έλαιο λεβάντας, σε τακτικά διαστήματα. Επίσης, αν έχετε μαζί σας κάποια κρέμα με ζελέ αλόης, υπερικού ή τσουκνίδας, κάντε επάλειψη στο σημείο του εγκαύματος. Για το ηλιακό ερύθημα, φτιάξτε ένα μείγμα από 50 γραμμάρια κόκκινο κρασί και 50 γραμμάρια σιτέλαιο. Για το ξεφλούδισμα κάντε εντριβές με απόσταγμα φλούδας περγαμόντου και στη συνέχεια επάλειψη με αμυγδαλέλαιο! Για την αφυδάτωση, εφαρμόστε την παρακάτω μάσκα: 1/2 αβοκάντο και 1/2 μπανάνα πολτοποιημένα, 1/2 φλιτζάνι μέλι, 1 κουτάλι φαγητού κρέμα γάλακτος και 15 - 20 σταγόνες λεμόνι. Αποτελεσματικότατη!


Αν τώρα, ο μηχανισμός ψύξης του δέρματος αποτύχει να ανταποκριθεί στην παρατεταμένη έκθεσή σας στον ήλιο και νιώθετε συμπτώματα ηλίασης, εφαρμόστε άμεσα κομπρέσες με κρύο νερό και αιθέριο έλαιο λεβάντας! Ακόμη πιείτε σταδιακά ένα ποτήρι νερό με μισό κουταλάκι αλάτι, ώστε να επιτευχθεί ισορροπία στα υγρά του σώματος. Αν παρ’ όλα αυτά τα συμπτώματα της ηλίασης δεν υποχωρούν, επισκευθείτε άμεσα το γιατρό σας.

No comments:

Post a Comment